BORSA
BIST 100 14.099,00 %0,23
Altın 6.774,91 ₺/gr %0,44
Bitcoin $64.150 %0,85
Dolar 47,93 ₺ %0,00
Euro 55,52 ₺ %0,04
Sterlin 64,87 ₺ %0,13
Gümüş 100,42 ₺/gr %0,97
Ethereum $1.896,45 %0,43
İsviçre Frangı 59,02 ₺ %0,16
Kanada Doları 34,55 ₺ %0,03
Avustralya Doları 34,07 ₺ %0,03
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,77 ₺ %0,04
BAE Dirhemi 13,05 ₺ %0,03
Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,48
Çin Yuanı 7,11 ₺ %0,01
ANKARA 18°C 6.774,91 ₺/gr 47,93 ₺ 55,52 ₺
Anasayfa MÜFTÜLÜK Kadı Hacı Ali Efendi Daru'l Kurrası aslına döndü.

Kadı Hacı Ali Efendi Daru'l Kurrası aslına döndü.

Darul Kurra yani Kur'an öğrenimi, hafız mektepleri ve kıraat tâlimi yapılan medreseler...

· 3 dk okuma · Editör · 3.4K okunma
 Kadı Hacı Ali Efendi Daru'l Kurrası aslına döndü.

Darul Kurra yani Kur'an öğrenimi, hafız mektepleri ve kıraat tâlimi yapılan medreseler... 
Osmanlı döneminde Konya’da bulunan 11 Daru'l Kurra'dan geriye sadece bir tane kaldı. Bir zamanlar polis karakolu olarak kullanılan Kadı Hacı Ali Efendi Daru'l Kurrası uzun gayretler sonucu asli görevine döndürüldü. Konya'nın kalbindeki o mekânda şimdi kurra hafızlar yetişiyor.
Osmanlı dönemlerinde gençlerin Kuran-ı Kerimi okuyup anlaması için medreseler kurulur ve ilim tahsil etmeleri için Daru'l Kurra medreselerine gönderilirdi. Konya’da o dönemde sadece 11 tane Daru'l Kurra vardı. Şimdi ise onlardan geriye sadece Ali Efendi Daru'l Kurrası kaldı.

Hükümet Meydanında Şerafettin Camii'nin hemen yanı başında bulunan Kadı Hacı Ali Efendi Daru'l Kurrası daha önce kütüphane ve karakol olarak kullanılırken uzun uğraşlar sonucunda aslına geri döndürüldü.
Konuyla ilgili açıklama yapan İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar "Osmanlı eğitim sisteminde 4 yaşından itibaren çocuklar sibyan mekteplerine, yani anaokullarına başlardı. Burayı bitiren çocuklar yine camilerin avlusunda kurulmuş olan iptidai okullarda, ardından medreselerde tahsil hayatlarına devam ederlerdi. Medreseyi tamamladıktan sonra eğer çocuk Kuran-ı Kerim'i baştan sona ezberlemek istiyorsa Darul Huffazlara (Hafız yetiştiren okullar) kaydolurlar ve oralarda hafızlıklarını tamamlarlardı. Bunların arasından seçilen öğrenciler, daha üst düzey eğitim almak için Daru'l Kurralara kaydedilirlerdi.


Daru'l kurra’larda üst düzey Kur’an (Aşere-Takrib) eğitim alan öğrenciler toplumun en faydalı bireyleri olurlardı. Buralarda herkes eğitim alamazlar ve her insanın girebileceği yerler değildir. Fatih Sultan Mehmet döneminde Vakfiyesi olan ve Konya’da çok değeri bulanan Kadı Hacı Ali Efendi Daru'l Kurrası’nda sadece 10 hafızımız Aşere-Takrib eğitimi alıyor ve üst düzey eğitim almış insanlar topluma kazandırılıyor. Bizde burayı aslına döndürürken bu gayeyi amaç aldık ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurduk. Nihayetinde Türkiye’nin 3 Daru'l Kurra eğitim merkezi açılması kararı alındı. Daha sonra burada eğitim almak için 60 din görevlimiz başvuruda bulundu.  Diyanet İşleri Başkanlığı’mızda kurulan heyet bu 60 kişiyi sınava tabi tuttu ve içerisinden en başarılı 10 hocamızın burada eğitim almasını kararlaştırdı. Ardından yapılan girişimlerde 10 kişi resmi kayıtlarla Kadı Hacı Ali Efendi Daru'l Kurrası’nda öğrenci oldular. 10 kişilik bu hocalarımız burada 2 yıldır eğitimlerine devam ediyorlar” dedi. 



MÜFTÜLÜK Haberleri

Tümü

Yavuz Sultan Selim Camiinde yılın son akşamında "Vefa...

Pursaklar Yavuz Sultan Selim Camiinde yılın son akşamında "Vefa Programı" düzenlendi. 

2 yıl önce

Antalya'da Mevlid-i Nebi Coşkusu

Antalya İl Müftülüğü tarafından 2023 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevliler...

2 yıl önce

Isparta'da "Ramazan Standı" kuruldu

Isparta Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Isparta Şubesince açılan "Ramazan Standı"nda...

3 yıl önce

Müftülüğün iyilik tencereleri depremzedeler için kaynıyor

Adana Yüreğir İlçe Müftülüğü tarafından depremden etkilenen Adıyaman’da günde 1200 kişiye iftar...

3 yıl önce

Müftü Pamuklu: Kur’an müminler için bir hidayet kaynağıdır

Sivas'ta Kur'an kursu öğrencileriyle bir araya gelen Tokat İl Müftüsü Abdullah Pamuklu, "Kur’an...

3 yıl önce

Espiye’de kan bağışı kampanyası düzenlendi

Giresun Espiye İlçe Müftülüğü, Türk Kızılay’ı tarafından düzenlenen kan bağışı kampanyasına...

3 yıl önce

Saraykent'te çocuklar hem Kur'an öğreniyor hem de okul...

 Yozgat Saraykent İlçe Müftülüğüne bağlı Ahmet Ardıç Kur'an Kursu'nda uygulanan program ile...

3 yıl önce

Eleşkirt’te gençler iftarda buluştu

Ağrı Eleşkirt İlçe Müftülüğü tarafından gençlere yönelik iftar programı düzenlendi.

3 yıl önce

Tatvan’da depremzedeler unutulmuyor

Bitlis Tatvan İlçe Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Tatvan Şubesi, depremden etkilenen...

3 yıl önce

Yozgat'ta "Engelsiz Cami ve İftar Buluşması"

Yozgat İl Müftülüğü tarafından Ramazan ayı münasebetiyle "Engelsiz Cami ve İftar Buluşması"...

3 yıl önce

Müftülükten çocuklara yönelik Ramazan etkinliği

Ağrı İl Müftülüğü ve İbrahim Çeçen Üniversitesi iş birliğinde Ramazan ayı farkındalığı oluşturmak...

3 yıl önce

Isparta'da "İyilik Sofrası" kuruldu

Isparta İl Müftülüğü tarafından kurulan "İyilik Sofrası"nda ihtiyaç sahibi aileler bir araya geldi.

3 yıl önce