III. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu Gerçekleştirildi
III. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu Gerçekleştirildi
“Bugün insanlık zor bir dönemden geçiyor. Milletimiz, İslam alemi ve bütün insanlık bir ümid ışığı arıyor. Afrika'dan Asya'ya, Uzak Doğudan Latin Amerika'ya dünyanın her yanından Müslümanlar bir ümidin peşinde. İslam'ın medeniyet merkezleri çöküş yaşıyor.Müslümanların çok acı dolu bir tarihi ve talihi var. Bu acı talihi çabalarınızla yenecek sizlersiniz. İslam'ın doğduğu yerlerde büyük sancılar yaşanıyor. Endülüs ve Maveraünnehir medeniyetlerini kaybettik. Afrika İslam medeniyetinin yıkılışına şahit olduk. Koskoca Endülüs medeniyeti yıkılış sebebi olarak alimlerin azalması, ilmin zayıflaması ve fitnenin kol gezmeye başlamasıydı.”
“Medeniyeti ayakta tutanlar alimlerdir.”
“İslam medeniyetinin alemi ayakta tutan büyük gücünün alimler olduğu hakikatini hiçbir zaman unutmayın. İslam aleminde kol gezen cehaleti ortadan kaldırmak için ilmiyle âmil alimleri çoğaltmak lazım. Bu yüzden sizin her biriniz bir Buhari, bir Farabi, bir İbn Sina olmayı hedefinize koyacaksınız. İslam medeniyetinin yolunu aydınlatan büyük alimler gibi olmayı hedef haline getireceksiniz. Alim evrensel düşünen, Allah'ın mesajını en güzel şekilde anlayan, yaşayan ve anlatıp aktaran kimsedir. Bugün dünyayı hep parçalara böldüler. Doğu dediler, Batı dediler. Batı ile Doğuyu karşı karşıya getirdiler. Halbuki Allah, “Doğu da Allah'ındır Batı da Allah'ındır” buyuruyor. ‘'İki Doğu’nun da Rabbi Allah'tır. İki Batı'nın Rabbi de Allah'tır. İki Doğu aynı zamanda Kuzey ve Güneyi de içine katarak. Rabbimiz yüce kitabında böyle ifade eder. Siz bulunduğunuz dünya neresi olursa olsun, dünyayı bir bütün kabul ederek, coğrafyaları bir bütün kabul ederek, bütün insanları “Hilkatte eş ya da dinde kardeş'' Adem'in çocukları görecek ve öncelikle bu ayrımları ortadan kaldıracaksınız. Doğu’yu ve Batıyı birleştirecek rahmete sahip olduğunuzun farkında olarak çalışmalarınızı yapacaksınız. Kendinizi daima ilimle, hikmetle donatacaksınız.”
“Dünyayı İslamofobik nefretler kuşatmış durumda.”
“İslam dünyasında farklı dini akımlar görüyoruz. Bu dini akımların birbirleriyle mücadelesine şahit oluyoruz. Yanı başımızdaki coğrafyada meydana gelebilecek mezhep çatışması tehdidini görüyoruz. Bu dini akım ve mücadelelerin dışında etrafımızı İslamofobik nefretler kuşatmış vaziyette. Bu nefretler düşmanlığa dönüşüyor. İslamofobik nefretleri Mekke'den taşıdığınız rahmetle söndüreceksiniz. Kalbinizle, ruhunuzla, sevginizle kuşatarak İslamofobik nefretlere, sevgiyle ve rahmetle karşılık vereceksiniz. Bulunduğunuz dünyalarda farklı inançları, farklı kültürleri, farklı medeniyetleri ahlak ve hukuk çerçevesinde birlikte yaşatacak bir fikir ve düşünceye daima sahip olacaksınız. Çünkü biz böyle bir medeniyetin çocuklarıyız. Gayrimüslim komşunuz, sizin sözünüzü, sizin davranışlarınızı gördüğünde “İslam ne kadar güzel bir din" demek durumunda kalsın. İşte bu temsili davettir. Her birimiz örnek olmalıyız. İşte bu durum hem dini akımları yeniden bir araya getirmeye vesile olacak, hem de İslamofobik nefretleri ortadan kaldıracaktır.”
“Değerli gençler! Hayat kısa, sorunlar büyük, ümmetin derdi büyük; bir taraftan alim olmak için çok çalışın, diğer yandan da Gazzali gibi: 'Allah'ım bana zaman içinde zaman ver başarılı olayım. Medeniyet merkezlerini yeniden ayağa kaldırmak için güç ve kuvvet ver' diye dua edin. Yolunuz ve bahtınız açık olsun.”
Benzer Haberler
“Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu” Ankara’da başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Mevlid-i Nebi Haftası” etkinlikleri kapsamında...
2023 Yılı III. Dönem Hafızlık Tespit Sınavı İlanı
2023 Yılı III. Dönem Hafızlık Tespit Sınavı, 04 Eylül 2023 tarihinde başlayacak,15 Eylül 2023...
‘Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksâ Sempozyumu’başlıyor
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla...
MÜFTÜLÜK Haberleri
TümüYavuz Sultan Selim Camiinde yılın son akşamında "Vefa...
Pursaklar Yavuz Sultan Selim Camiinde yılın son akşamında "Vefa Programı" düzenlendi.
Antalya'da Mevlid-i Nebi Coşkusu
Antalya İl Müftülüğü tarafından 2023 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevliler...
Isparta'da "Ramazan Standı" kuruldu
Isparta Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Isparta Şubesince açılan "Ramazan Standı"nda...
Müftülüğün iyilik tencereleri depremzedeler için kaynıyor
Adana Yüreğir İlçe Müftülüğü tarafından depremden etkilenen Adıyaman’da günde 1200 kişiye iftar...
Müftü Pamuklu: Kur’an müminler için bir hidayet kaynağıdır
Sivas'ta Kur'an kursu öğrencileriyle bir araya gelen Tokat İl Müftüsü Abdullah Pamuklu, "Kur’an...
Espiye’de kan bağışı kampanyası düzenlendi
Giresun Espiye İlçe Müftülüğü, Türk Kızılay’ı tarafından düzenlenen kan bağışı kampanyasına...
Saraykent'te çocuklar hem Kur'an öğreniyor hem de okul...
Yozgat Saraykent İlçe Müftülüğüne bağlı Ahmet Ardıç Kur'an Kursu'nda uygulanan program ile...
Eleşkirt’te gençler iftarda buluştu
Ağrı Eleşkirt İlçe Müftülüğü tarafından gençlere yönelik iftar programı düzenlendi.
Tatvan’da depremzedeler unutulmuyor
Bitlis Tatvan İlçe Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Tatvan Şubesi, depremden etkilenen...
Yozgat'ta "Engelsiz Cami ve İftar Buluşması"
Yozgat İl Müftülüğü tarafından Ramazan ayı münasebetiyle "Engelsiz Cami ve İftar Buluşması"...
Müftülükten çocuklara yönelik Ramazan etkinliği
Ağrı İl Müftülüğü ve İbrahim Çeçen Üniversitesi iş birliğinde Ramazan ayı farkındalığı oluşturmak...
Isparta'da "İyilik Sofrası" kuruldu
Isparta İl Müftülüğü tarafından kurulan "İyilik Sofrası"nda ihtiyaç sahibi aileler bir araya geldi.




