Diyanet-Sen Akademisi’nden Üyelerine Konu Anlatımlı MBSTS Hazırlık Kitabı
Diyanet-Sen Akademisi’nden Üyelerine Konu Anlatımlı MBSTS Hazırlık Kitabı
Geçen yıl soru bankası şeklinde hazırlatılan MBSTS kitabı bu yıl üyelerden gelen istek üzerine konu anlatımlı MBSTS Soru Bankası şeklinde hazırlandı.
Sendikacılığa farklı bir bakış getiren Diyanet-Sen, üyelerinin ihtiyacı olduğunu düşündüğü böyle bir çalışmayı Diyanet-Sen Akademi kuruluna hazırlatarak üyelerinin istifadesine sunmuştur. Telif hakları tamamen Diyanet-Sen’e ait olan kitapta ÖSYM’nin sınav mantığına uygun olarak konu anlatımlı ve konu testi ve deneme testlerinden oluştu.
Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı ilgili mevzuatı uyarınca, cami görevlilerinin görev yeri değişikliği, Başkanlık personelinden başka unvanlarda görev yapmakta iken Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip veya müezzin-kayyım unvanlarına müktesebi olanlar için naklen, müktesebi olmayanlar için ilk defa naklen atamaları, kariyer unvanları basamaklarında yükselmeler ve yurtdışı ile hac ve umre hizmetlerinde (hac ve umre hizmetleri için Müftü, Vaiz ve Eğitim Görevlileri hariç) din görevlisi görevlendirmeleri için Başkanlıkça yapılacak sınavlara katılmak isteyen Başkanlık personeline yönelik (4/B statüsünde çalışan sözleşmeli personel dâhil) Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) yapılmaktadır. Dolayısıyla öncelikle görev yerini değiştirmek için nakil sınavlarına giren İmam Hatip, Müezzin Kayyımlar ve Kur’an Kursu Öğreticilerinin MBSTS sınavına girmeleri gerekmektedir. MBSTS sınav notu olmayan görevliler bu işlemler için sınav müracaatı yapamamaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile yapılan protokol ile MBSTS sınavı ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Yapılan protokolde sınav konuları (Kur’an Bilgisi, Tefsir, Akaid ve Kelam, Fıkıh ve İlmihal, Hadis, Siyer ve İslam Tarihi, Dinler ve mezhepler Tarihi), olarak belirlenmiştir.
2015-2016 yıllarında yapılan sınavdan anlaşılacağı üzere, sınavın niteliği önemli ölçüde değişmiştir. Sınavda sorulan 80 sorunun önemli bir kısmı kavrama, analiz, sentez ve değerlendirmeye yönelik sorulardan oluşmaktadır. Başka bir ifadeyle artık sadece bilgi değil, bilgiyi kullanabilme, yorum yapabilme, sonuca varabilme, okuduğunu anlayabilme ve anlatabilme gibi üst düzey bilişsel becerilere yönelik sorular sorulmaktadır. Yine sınav ÖSYM tarafından yapıldığı için sorular 4 değil, 5 seçeneklidir. Bu durum, sınava giren adayların sınava hazırlanma tarzlarının değişmesi anlamına gelmektedir.
Diyanet-Sen yeni imtihan sistemine uygun olarak MBSTS imtihanına girecek adaylarımıza yardımcı olması amacıyla ÖSYM’nin sınav mantığına uygun olarak hem konu anlatımlı hem de konulara uygun testlerin bulunduğu soru bankası ve deneme sınavlarının yer aldığı 517 sayfadan oluşan kitab hazırladı.
Benzer Haberler
Diyanet-Sen'den Eğitime Destek
Diyanet ve Vakıf çalışanlarının gür sesi, istikrar, güven ve başaranın değişmeyen adresi,...
Diyanet-Sen Akademisi GYS Online Video Ders ve...
Diyanet-Sen Akademi yayınları Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği sınavına girecek olan tüm...
Diyanet Akademisi Mezuniyet Mülakatına Yürütmei Durdurma...
Diyanet Akademisi mezuniyet sınavında başarısız sayılan kursiyer adına sendika hukuk...
SENDİKA Haberleri
TümüGenel Başkan YILDIZ; Filistin Filistinlilerindir
Diyanet-Sen teşkilat eğitim toplantılarının ikincisi Ankara Kızılcahamam’da gerçekleştirildi.
Genel Başkan Yıldız, Gazze Satılık Değildir
Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız Eskişehir Şubenin düzenlediği programda din görevlileri ile...
YILDIZ;Maaş Anlaşma İhale Mağduriyetini de Çözeceğiz
Diyanet-Sen Başkanlar Kurulu Toplantısı Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız’ın başkanlığında...
Diyanet-Sen'den Eylem
Diyanet İşleri Başkanlığı önünde gerçekleştirilen ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız’ın...
Ahmet Yıldız vefatının 15. yıl dönümünde dualarla anıldı.
Diyanetsen kurucu genel başkanı merhum avukat Ahmet Yıldız vefatının 15. yıl dönümünde kabri...
Vekil Aylıklarına İlişkin İkinci Karar
Ankara İdare Mahkemesi vekil aylıklarında yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi yönünde karar verdi.
YILDIZ;Zafer inananlarındır
Diyanet-Sen Genel başkanı Ali Yıldız Sosyal medya hesabı X' den yaptığı paylaşımda zafer...
Genel Başkan Yıldız;Hedef 100 Bin Üye
Diyanet-Sen 2. Teşkilat Eğitim Toplantısı Genel Başkan Ali Yıldız’ın Başkanlığında İstanbul...
Diyanet-Sen,den İmza Kampanyası
YALÇIN;"1. Dereceye 3600 Ek Gösterge hayata geçirilmeli"
Memur-Sen 41. İl Temsilcileri Toplantısı Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi....
YALÇIN;"Maaşlarımız enflasyona ezilecek"
Enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Memur-Sen Genel Başkanı...
YILDIZ;Gelir Adaleti İçin Refah Payı İstiyoruz
Türkiye'de milyonları ilgilendiren maaş zam oranları belli oldu.




