Haseki ilk Aşere Takrib Mezunlarını verdi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezi 1. Dönem Aşere Takrib İcazet Merasimi’ne katıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezi 1. Dönem Aşere Takrib İcazet Merasimi’ne katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan merasimde icazet alan kursiyerler, Kur’an-ı Kerim’den çeşitli sureleri tilavet ederek hatim tertibi yaptılar.
Fatih Camii’nde düzenlenen merasimde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, icazetname alan hocaları tebrik etti.
Kur’an-ı Kerim’in çağlar üstü özelliğiyle tüm zaman ve mekânlarda insanlığa rehberlik ederek ebedi saadetin en önemli kaynağı olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, “Kur’an Kerim, Rasülü ekremin “güzel ahlak” olarak ifade ettiği bütün müspet vasıfları, tüm boyutlarıyla yeryüzüne hâkim kılmayı amaçlamıştır. İlm-i kıraat; söz konusu nihai maksada hizmet gayesiyle Kur’an-ı Kerim'in zapt edilip “müşafehe” yoluyla en doğru şekilde ve bütün incelikleriyle, nesilden nesile aktarılması için meydana gelen mühim bir ilim dalıdır” dedi.
Başkan Erbaş, kıraat ilminin, Cebrail vasıtasıyla indirilen vahyin, Rasulü ekremin fem-i muhsininden sadır olduğu gibi telaffuz edilerek kıyamete kadar taşıma çabasının adı olduğunu dile getirerek, “Bu çabanın bir sonucu olarak kıraat ulemamız, Sahabe-i Kiramın Peygamber Efendimizden öğrendiği tilavet şekillerini sonraki nesillere bir taraftan şifahen aktarmışlar, diğer taraftan da adeta her bir Kur’an harfinin edasının, yani icrasının nasıl olması gerektiğini, en ince ayrıntısına kadar kayda geçirmişlerdir. Bu şekilde, Kur’an’ın okunuşu ve nüzûl dönemindeki telaffuz biçimleri, sonraki nesillere tüm boyutlarıyla muhafaza edilerek taşınmıştır” diye konuştu.
“Bu ulvi hizmeti devam ettiren tüm hocalarımızdan Allah razı olsun”
Osmanlı dönemiyle günümüz arasında köprü oluşturan ve her türlü zorluğa rağmen kıraat öğretiminin kesintiye uğramadan bugünlere gelmesine vesile olan hocaları yad eden Başkan Erbaş, “Bu ilmin yaşatılması konusunda onlara çok şey borçlu olduğumuzu bir kez daha ikrar edip hepsini rahmetle anıyoruz. Başta reisülkurra Ahmet Arslanlar hocamız olmak üzere, bu ulvi hizmeti devam ettiren tüm hocalarımıza da şükranlarımızı arz ediyorum Allah hepsinden razı olsun” ifadelerini kullandı.
Başkan Erbaş, bu kadim geleneğin, günümüzde Diyanet İşleri Başkanlığı uhdesinde yer alan aşere-takrib kurslarıyla, aslına uygun bir şekilde sürdürüldüğüne vurgu yaparak, şöyle konuştu:
“Kur’an kursları ve tashih-i hurûf kurslarıyla da desteklenen söz konusu çalışmalara ilaveten, kıraat alanının temel metinlerinin derinlemesine incelenmesini esas alan ve kaynaklara vukûfiyeti daha üst düzeye taşıyacak kıraat araştırmalarının yapıldığı “araştırma merkezleri”ne ihtiyacımızın olduğu ifade etmek istiyorum. Kıraat tedrisatı, mushaf imlâsı ve tecvid uygulamalarında görülen birtakım farklılıkların, ilmî ölçütlere dayalı olarak izahı ve sahih olanın ortaya çıkarılması da böylece daha mümkün hale gelecektir.”
Başkan Erbaş, konuşmasından sonra Aşere Takrib kursunu tamamlayan 23 kursiyere icazetnamelerini verdi.
Reisül Kurra Ahmet Arslanlar’ın dua ettiği programa, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.
Benzer Haberler
İstanbul Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi 34. Dönem...
İstanbul Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi 34. Dönem mezunlarını verdi haber
5 Eser İlim Yuvasında
Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi çalışmalarına devam ediyor. Haseki Dini Yüksek İhtisas...
Aşere Takrib İcazet Merasimi
Aşere Takrib İcazet Merasimi haber
GÜNCEL Haberleri
TümüBerat Gecesi
Berat Kandiliniz Mübarek Olsun
2025 Ramazan ayına kaç gün kaldı?
Ramazan ayının müjdecisi olarak bildiğimiz Berat Kandili'nin gelmesiyle birlikte '11 ayın sultanı...
Peygamber Efendimiz Berat Gecesi nasıl dua ederdi?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Berat Gecesi nasıl dua ederdi, hangi duaları okurdu gibi...
Suudi Arabistan Askıya alındığını duyurdu
Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi, umre ziyareti için kutsal topraklara giden yolcuların...
Şehidimizin kanı yerde kalmadı!
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK/KCK sözde Özel Kuvvetler mensubu Berhudan Harun kod Murat...
8 terörist daha etkisiz!
Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamaya göre Irak'ın kuzeyinde 8 terörist etkisiz...
Erdoğan'dan gece yarısı atamaKararları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Sabri...
Suriye'nin kuzeyinde teröre darbe: 14 terörist etkisiz...
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Suriye'nin kuzeyinde 14 PKK/YPG'li terörist...
Kamu kurumlarına cuma namazı genelgesi
İstanbul Valiliği, kamu kurumlarında çalışanların cuma namazına katılımıyla ilgili yaşanan farklı...
Erdoğan ""Kimse Hukukun Üstünde Değildir"
Beştepe'deki "Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı"nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...
Son dakika | Önce tutuklandı, şimdi görevden...
İçişleri Bakanlığı, tutuklanan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın görevden...
Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama: 'İddialar asılsızdır'
e- Nabız uygulamasından veri sızdırıldığı iddiası gündem olmuştu. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili...




