BORSA
BIST 100 14.099,00 %0,23
Altın 6.774,91 ₺/gr %0,44
Bitcoin $64.150 %0,85
Dolar 47,93 ₺ %0,00
Euro 55,52 ₺ %0,04
Sterlin 64,87 ₺ %0,13
Gümüş 100,42 ₺/gr %0,97
Ethereum $1.896,45 %0,43
İsviçre Frangı 59,02 ₺ %0,16
Kanada Doları 34,55 ₺ %0,03
Avustralya Doları 34,07 ₺ %0,03
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,77 ₺ %0,04
BAE Dirhemi 13,05 ₺ %0,03
Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,48
Çin Yuanı 7,11 ₺ %0,01
ANKARA 18°C 6.774,91 ₺/gr 47,93 ₺ 55,52 ₺
Anasayfa GÜNCEL EYT'lilere bir müjde de yargıdan geldi

EYT'lilere bir müjde de yargıdan geldi

Emeklilikte Yaşa Takınlanlara (EYT) yönelik düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 2 milyonu aşkın kişi, çifte maaş hayali kurarken mahkemeden önemli bir karar çıktı. Tam 25 sene boyunca çalıştığı işyerinden emekli olduktan sonra 'emekli çalıştırmıyoruz' denilerek kovulan işçiye mahkemeden müjde geldi. Mahkeme kararına gerekçe olarak; işyerinde emekliliği hak edenlerin işten çıkarılmasına dönük objektif bir kararın bulunmamasını gösterdi.

· 3 dk okuma · Editör · 816 okunma
EYT'lilere bir müjde de yargıdan geldi

Gençliğini verdiği fabrikadan emekli olduğu gerekçesiyle işten çıkartılan işçi, İş Mahkemesi'nin yolunu tutarak işe iade davası açtı. Davacı emekli işçi; emeklilik nedeniyle yapılan fesihlere ilişkin yönetim kurulu kararının objektif olarak uygulanmadığını, davalı işveren tarafından yapılan feshin geçerli nedene dayanmadığı belirterek işe iadesine ve mali sonuçlarına karar verilmesini istedi.

Davalı şirket avukatı, iş akdinin geçerli nedenle fesih edildiğini belirterek davanın reddini savundu. Mahkeme, davalı işveren tarafından yapılan feshin geçerli nedene dayanmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verdi. Emekliliğin gelmesi halinde iş sözleşmesi gereği geçerli neden ile fesih haklarının bulunduğunu belirten şirket, yönetim kurulu kararı ile üst düzey yöneticiler hariç müdür ve alt kadrolarda çalışıp emekliliğe hak kazananların iş sözleşmelerinin fesih edildiği, bu kararın objektif ve genel olarak uygulandığını belirterek davanın reddine karar verilmesi talebiyle istinafa müracaat etti.

Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda; 4857 sayılı İş Kanunu'nun 20/2 maddesinde açıkça, feshin geçerli nedenlere dayandığının ispat yükü davalı işverene verildiği hatırlatıldı. Kararda şöyle denildi: "İşveren ispat yükünü yerine getirirken, öncelikle feshin şartlarına uyduğunu, daha sonra içerik yönünden fesih nedenlerinin geçerli (veya haklı) olduğunu kanıtlayacaktır. Olayda; davacının çalışma süresi 04/11/1996-30/03/2021 tarihleri arasında olup, emeklilik(08) kodu ile çıkış bildirimi verilmiştir. Fesihten itibaren zorunlu arabuluculuk aşaması ile sonrasında davanın hak düşürücü süre içinde açıldığı ve davacının iş güvencesi hükümlerinden yararlandığı anlaşılmıştır. İlk derece mahkemesi kararını gerekçesinde; emekliliği gelen işçilerin iş sözleşmelerinin fesih edilmelerine ilişkin yönetim kurulu kararının eşit - objektif olarak uygulanmadığını, fesih sebebinin açık - kati olarak belirtilmediğini, davacı ile aynı statüde bulunup emekliliği gelmesine rağmen çalışmaya devam edenlerin bulunduğunu belirtilmiştir. Bu durumda, işe iadeye yönelik verilen karar dosya çerçevesine uygun olup, istinaf sebepleri yerinde görülmemiştir. Bu halde incelenen kararın usûl ve esas yönlerden hukuka uygun olduğu anlaşılmış ve davalı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi gerekmiştir.



GÜNCEL Haberleri

Tümü

Berat Gecesi

Berat Kandiliniz Mübarek Olsun

1 yıl önce

2025 Ramazan ayına kaç gün kaldı?

Ramazan ayının müjdecisi olarak bildiğimiz Berat Kandili'nin gelmesiyle birlikte '11 ayın sultanı...

1 yıl önce

Peygamber Efendimiz Berat Gecesi nasıl dua ederdi?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Berat Gecesi nasıl dua ederdi, hangi duaları okurdu gibi...

1 yıl önce

Suudi Arabistan Askıya alındığını duyurdu

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi, umre ziyareti için kutsal topraklara giden yolcuların...

1 yıl önce

Şehidimizin kanı yerde kalmadı!

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK/KCK sözde Özel Kuvvetler mensubu Berhudan Harun kod Murat...

1 yıl önce

8 terörist daha etkisiz!

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamaya göre Irak'ın kuzeyinde 8 terörist etkisiz...

1 yıl önce

Erdoğan'dan gece yarısı atamaKararları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Sabri...

1 yıl önce

Suriye'nin kuzeyinde teröre darbe: 14 terörist etkisiz...

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Suriye'nin kuzeyinde 14 PKK/YPG'li terörist...

1 yıl önce

Kamu kurumlarına cuma namazı genelgesi

İstanbul Valiliği, kamu kurumlarında çalışanların cuma namazına katılımıyla ilgili yaşanan farklı...

1 yıl önce

Erdoğan ""Kimse Hukukun Üstünde Değildir"

Beştepe'deki "Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı"nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...

1 yıl önce

Son dakika | Önce tutuklandı, şimdi görevden...

İçişleri Bakanlığı, tutuklanan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın görevden...

1 yıl önce

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama: 'İddialar asılsızdır'

e- Nabız uygulamasından veri sızdırıldığı iddiası gündem olmuştu. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili...

1 yıl önce