Pursaklarda “Bed-i Besmele” Programı (Amin Alayı) Düzenlendi
Pursaklarda “Bed-i Besmele” Programı (Amin Alayı) Düzenlendi
Pursaklar Yavuz Sultan Selim Camiinde 08.09.2024 tarihinde öğle namazı öncesinde 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı münasebetiyle birinci sınıfa başlayan öğrencilere yönelik “Bed-i Besmele” proğramı düzenlendi. Programa öğrencilerle beraber aileleri de yoğun katılım sağladı.
Cami görevlisi Uğur Dokgöz’ün organize ettiği programa Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Musa Saygılı konuşmacı olarak katıldı. Saygılı konuşmasında Bed-i Besmele “Besmele ile başlamak” anlamına gelir. Başarılı olmanın ilk adımı yaptığımız her işe besmele ile başlamakla olur. Osmanlı’da çocuklar dört yaş, 4 ay, 4 günlük olunca ilk mektebe yani ilkokula başlarken yapılan bir merasim ve duadan sonra hocanın önünde ilk olarak besmele çekmesini, bir başka deyişle okumaya başlamasını ifade eder. Bu merasime “Bed-i Besmele” veya “Âmin Alayı” adı verilirdi. Bu törenin, katılan çocukların okul heyecanını gidermek, çocuklara okuma isteğini aşılamak ve çocukları arkadaşlarıyla kaynaştırmak gibi önemli pedagojik amaçları vardı. Tören ayrıca öğrencileri hediyelerle sevindirmek amacıyla da yapılırdı dedi.
Saygılı konuşmasının devamında İslam’ın ilk emrinin "Yaratan Rabbinin adıyla oku!" olduğunu ifade ederek İslam’ın ilme verdiği önemi, eğitim öğretim hayatına başlayacak çocukların anne-baba ve öğretmenlere emanet olduğunu ve herkesin üzerine düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirmesi gerektiğini söyleyerek Lokman (a.s)’ın oğluna yaptığı nasihatlerde Allah inancı, ahiret inancı, ibadet bilinci ve ahlaki ilkelerin önemini anlattı.
.png)
Daha sonra okula başlayacak çocuklar cami görevlisi Uğur Dokgöz ile beraber tekbirler eşliğinde mihrabın yanına gelerek oturdu. Burada hep beraber Kur’an-ı Kerimden sureler ve dualar okuyan çocuklar daha sonra kendileri için Cami İmam Hatibi Uğur Dokgöz’ün yaptığı duaya amin dediler. Yapılan duadan sonra çocuklara çeşitli hediyeler verildi.
Programla ilgili konuşan Cami İmam-Hatibi Uğur Dokgöz, cami içi ve cami dışında çocuklarla ilgili yaptıkları çalışmalardan bahsederek yaz döneminde çocuklarla camide yoğun faaliyetler yaptıklarını ve okul dönemi başlamadan da bu programı icra ettiklerini ifade etti.
Amaçlarının çocukların geleceğine katkı sunmak ve insanlığa faydalı nesillerin yetişmesine yardımcı olmak olduğunu söyleyen dokgöz “Bed-i Besmele” geleneğinin yaşatılmasının önemli olduğunu söyledi.
Benzer Haberler
Kadıköy’de "Bed-i Besmele" heyecanı
İstanbul Kadıköy İlçe Müftülüğüne bağlı 4-6 yaş grubu Kur'an kursları öğrencileri için "Bed-i...
Kadıköy’de "Bed-i Besmele" heyecanı
İstanbul Kadıköy İlçe Müftülüğüne bağlı 4-6 yaş grubu Kur'an kursları öğrencileri için "Bed-i...
Çanakkale'de "Bed-i Besmele" heyecanı
Çanakkale İl Müftülüğüne bağlı 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kurslarında öğrenim gören öğrenciler için...
DİYANET Haberleri
TümüERBAŞ;"Hayırların en büyüğü bana göre bir yuva kurmaktır"
Malatya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Türkiye Diyanet Vakfı Malatya ve Konya...
Basın Açıklaması
Diyanet İşleri Başkanlığı, Fatih Süleyman Denizolgun isimli şahsın sosyal medya platformu X...
Erbaş'tan Berat Gecesi Mesajı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, tüm İslam aleminin Berat Gecesi’ni tebrik ederek,...
Erbaş, Malezya'da Din İşleri Bakanı Naim ile görüştü
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Malezya’da Din İşleri Bakanı Dato’ Setia Dr. Naim ile...
Diyanetten "Hac Ansiklopedisi" projesi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi...
ERBAŞ;"Cemaatimizin öğretmeniyiz"
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Osmaniye’de din görevlileriyle bir araya geldi.
Adıyaman'da "Bir Oluruz 6 Şubat Depremleri Anma Programı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman’da düzenlenen “Bir Oluruz 6 Şubat Depremleri Anma...
Erbaş'tan, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılı mesajı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli...
ERBAŞ;"Hutbelerimizi Kur'an ve sünnet çizgisinde...
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen...
2025 yılı fitre miktarı açıklandı
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan...
"Resmi olarak fetva makamı Diyanet İşleri Başkanlığıdır"
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından Ankara’da...
ERBAŞ;"Gazze'deki insani yardım faaliyetlerimiz artarak...
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş,“Gazze’deki insani yardım faaliyetlerimiz artarak...




