Başkanı Erbaş, üniversite öğrencilerine konferans verdi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Düzce Üniversitesi’nde öğrencilere “Bilgiden Bilince İslam Coğrafyası” başlıklı konferans verdi.
Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlenen programda Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ilmin amacının insanların mutluluğunu ve huzurunu sağlamak olduğunu belirterek, "İlme ve bilgiye sarıldığımız zaman nasıl huzurlu bir toplum olduğumuzu ve dünyaya nasıl huzur getiren toplum olduğumuzu gördük. Bu tarih kitaplarında var" dedi.
Başkan Erbaş, bir medeniyet için ufku açık, bakış açısı geniş ve sahibi nesiller yetiştirmenin önemli olduğunu kaydetti.
Bilimin, medeniyetin en önemli kavramlarından birisi olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, şöyle konuştu:
"Bilgi cehaletin zıddıdır. İslam'ın geldiği ilk yıllarda, o asra cahiliye asrı ismi verilmişti. O dönem, bilgiden uzak kalmış, aydınlanmaktan uzak kalmış bir toplum idi. Mekke'de kız çocukları diri diri toprağa gömülüyordu ama Roma İmparatorluğu'nun her bölgesinde, her mahallesinde genç kızlar arasında bir güzellik yarışması yapılır, o yarışmada birinci seçilen kızlar, tanrıların öfkesini dindirmek için onlara kurban edilir, dipsiz kuyulara atılırdı. Yani Mekke'nin dışındaki bölgede de durumu böyle idi. İslam, sadece Mekke'deki kızları, kadınları kurtarmadı. Dünyanın her yerindekileri kurtardı, çünkü o cihanşümul idi"
Başkan Erbaş, Kur’an’ı Kerim’in okumanın, yazmanın önemini vurguladığını anlatarak, insanlığa, ilmin ne kadar önemli olduğunu, insanların pazarlarda köle olarak satılmasının yanlış olduğunu Kur’an’ın öğrettiğini kaydetti.
“İslam'ın ön plana çıkarttığı bilgi, bütün insanlığa fayda getiren bilgidir”
Başkan Erbaş, ilk vahyin ardından inen ayetlerde Hz. Peygambere insanları uyarmasının emredildiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
"İlk vahiy okumayı, yazmayı insanlığa öğretti. İkinci vahiy de okuma, yazmakla kalmayıp insanları uyandırmayı öğretti. 'Kalk, uyandır, insanları uyar' ayet-i kerimesi geldi. Kalkıp uyandırma vakti sadece Peygamber Efendimiz'in asrına mı aittir? O gün ne kadar insanlık, bilenlerin, okuyanların, yazanların, bilgi sahibi olanların kalkıp uyarmasına ihtiyacı varsa bugün dünyanın ve insanlığın daha fazla ihtiyacı var. Onun için Kur'an evrenseldir diyoruz. Kur'an, her asra ve har asırda yaşayan insanlara hitap eden bir kitaptır."
Başkan Erbaş, Hazreti Peygamberin 'Fayda vermeyen ilimden sana sığınırım' niyazında bulunduğuna işaret ederek, "İslam medeniyeti ilmi hep faydada kullanmıştır. İnsanlığın mutluluğu, huzuru için ilmi kullanmıştır. İslam'ın ön plana çıkarttığı bilgi, bütün insanlığa fayda getiren bilgidir” diye konuştu.
Bilginin yanlış kullanıldığına da değinen Başkan Erbaş, bilgi ile üretilen silahlarla toplumların sömürüldüğünü belirterek “Bilginin yanlış kullanılması insanlığa zulüm getiriyor. Faydalı bilgi insanlığa mutluluk getiriyor. İslam'ın önerdiği bilgi, mutluluk getirici bilgidir" şeklinde konuştu.
“İslamofobidir, mezhepçiliktir bütün bunların arkasında büyük acılar var”
Başkan Erbaş, mezhep savaşlarına doğru giden büyük kavgaların yaşandığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bunların arkasında 'İslam alemi kendi arasında mezhep savaşı yapsın ve bu şekilde birbirleri ile uğraşsınlar' düşüncesi var. Mezhep savaşları Avrupa'da 10 milyon insanın ölmesine sebep oldu. Katolikler ve Protestanlar arasında yapılan savaşta 10 milyon insan öldü Batı'da. Hep çağrıda bulunuyoruz, İslamofobidir, mezhepçiliktir bütün bunların arkasında büyük acılar var. Bu acıları dünya yaşamasın, inancı ne olursa olsun insanlar birlikte yaşasınlar. İslam medeniyeti asırlarca farklı inançtan, farklı mezhepten insanlarla birlikte yaşama tecrübesinin en güzel örneklerini gösterdi. Dolayısıyla birbirinin farklılıklarını zenginlik sayan, ötekine düşüncesini anlattığında zor kullanmayan, düşüncesini söyler, kabul ederse eder, etmezse birlikte barış içerisinde yaşamak, İslam medeniyetinin sağladığı şey budur.”
Konferansa Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Selim Argun, Düzce İl Müftüsü Selami Emen, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Başkan Erbaş, ayrıca Düzce Valisi Zülkif Dağlı'yı, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı ve İl Müftüsü Selami Emen’i makamında ziyaret etti.
Benzer Haberler
Başkan Ali Erbaş, Üniversite öğrencilerine konferans verdi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Hatay İl...
Müftülükten üniversite öğrencilerine çorba ikramı
Tekirdağ İl Müftülüğü, "İçimizi Isıtan İyilik" sloganıyla üniversite öğrencilerine sıcak çorba...
Müftülükten üniversite öğrencilerine sıcak çorba ikramı
Manisa İl Müftülüğü, "Finallere Çalışması Sizden Çorbası Bizden" sloganıyla üniversite...
DİYANET Haberleri
TümüERBAŞ;"Hayırların en büyüğü bana göre bir yuva kurmaktır"
Malatya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Türkiye Diyanet Vakfı Malatya ve Konya...
Basın Açıklaması
Diyanet İşleri Başkanlığı, Fatih Süleyman Denizolgun isimli şahsın sosyal medya platformu X...
Erbaş'tan Berat Gecesi Mesajı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, tüm İslam aleminin Berat Gecesi’ni tebrik ederek,...
Erbaş, Malezya'da Din İşleri Bakanı Naim ile görüştü
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Malezya’da Din İşleri Bakanı Dato’ Setia Dr. Naim ile...
Diyanetten "Hac Ansiklopedisi" projesi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi...
ERBAŞ;"Cemaatimizin öğretmeniyiz"
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Osmaniye’de din görevlileriyle bir araya geldi.
Adıyaman'da "Bir Oluruz 6 Şubat Depremleri Anma Programı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman’da düzenlenen “Bir Oluruz 6 Şubat Depremleri Anma...
Erbaş'tan, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılı mesajı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli...
ERBAŞ;"Hutbelerimizi Kur'an ve sünnet çizgisinde...
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen...
2025 yılı fitre miktarı açıklandı
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan...
"Resmi olarak fetva makamı Diyanet İşleri Başkanlığıdır"
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından Ankara’da...
ERBAŞ;"Gazze'deki insani yardım faaliyetlerimiz artarak...
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş,“Gazze’deki insani yardım faaliyetlerimiz artarak...




