BORSA
BIST 100 12.265,98 %0,43
Altın 6.644,78 ₺/gr %1,51
Bitcoin $82.787 %0,32
Dolar 49,40 ₺ %0,03
Euro 55,65 ₺ %0,18
Sterlin 65,40 ₺ %0,16
Gümüş 96,37 ₺/gr %2,79
Ethereum $2.499,31 %0,41
İsviçre Frangı 59,53 ₺ %0,21
Kanada Doları 34,66 ₺ %0,20
Avustralya Doları 34,50 ₺ %0,40
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 13,15 ₺ %0,11
BAE Dirhemi 13,45 ₺ %0,02
Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,21
Çin Yuanı 7,38 ₺ %0,19
ANKARA 14°C 6.644,78 ₺/gr 49,40 ₺ 55,65 ₺
Anasayfa DİYANET Başkan Erbaş İLİTAM Çalıştayında Konuşdu.

Başkan Erbaş İLİTAM Çalıştayında Konuşdu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kamu Denetçiliği Kurumu’nca düzenlenen “Din Eğitimi ve İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Çalıştayı”nda konuştu.

· 4 dk okuma · Editör · 2.8K okunma
Başkan Erbaş İLİTAM Çalıştayında Konuşdu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kamu Denetçiliği Kurumu’nca düzenlenen “Din Eğitimi ve İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Çalıştayı”nda konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, konuşmasında son asırda sosyal, kültürel, teknolojik, dinî alanda meydana gelen hızlı değişimlerin iki gerçeği ortaya çıkardığını ifade ederek şunları söyledi:

“Birincisi; Bu coğrafyada İslam’ı yok sayarak, öteleyerek var olmak, bir hayat ve gelecek planlamak mümkün değildir. Dahası İslam’ın ilke ve değerleri bilinmeden bu toplumu tanımak ve anlamak da mümkün değildir. İkincisi ise; bugün dini doğru anlamak çok hayati bir meseledir. Din güvenliği milli güvenlik konusu haline gelmiştir. Din istismarı ve dinin kavramları arkasına gizlenen terör örgütleri ve hain yapılar, varlığımızı, birliğimizi, geleceğimizi tehdit etmektedir.”

Diyanet İşleri Başkanlığının, Milli Eğitim Bakanlığının ve dinî yükseköğretim kurumlarının milletin dinî hayatına ve geleceğine rehberlik etme sorumluluğunu taşıdığına işaret eden Başkan Erbaş, “Bu üç kurumun, sosyal ve küresel gerçeklikleri göz ardı etmeden, çok boyutlu, kapsamlı ve disiplinli çalışmalarla bir yol haritası ve gelecek perspektifi oluşturması, milletimizin bugünü ve yarını açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.

“İLİTAM’ın ortaya çıkmasında en önemli etken, 28 Şubat sürecinde yaşanan sıkıntılardır”

İLİTAM programlarının ortaya çıkmasında en önemli etkenin 28 Şubat sürecinde yaşanan sıkıntılar olduğunu belirten Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Söz konusu süreçte ilahiyat fakültelerinin kontenjanları iyice azaltılmış, katsayı uygulaması nedeniyle imam-hatip lisesi mezunlarının farklı bölümleri tercih etmeleri de engellenmiş ve lisans eğitiminden mahrum bırakılan ciddi bir kesim ortaya çıkmıştır. Sosyo-politik düzlemdeki bu mağduriyet, öncelikle sınavsız geçiş imkânı ile ilahiyat ön lisans programının öğrenci kabulüne başlamasına neden olmuş, ardından ön lisans mezunlarındaki artış ve dikey geçiş sınavı ile örgün eğitime geçişteki yığılma sebebiyle İLİTAM programı bir ihtiyaç olarak gündeme gelmiştir.”

Din eğitimi açısından sıkıntılı dönemlerin geride kaldığına dikkat çeken Başkan Erbaş, “Mağduriyetler giderilmiş, dini yükseköğretim yapan fakültelerin sayısı 105 olmuştur. Bu fakültelerin 2018 yılı kayıt kontenjanı 18 bini aşmış durumdadır” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, uzaktan eğitim imkânının ve tercihinin; imkânsızlıklar nedeniyle öğrenim çağında istediği eğitimi alamayanlara fırsat sunması, eğitim mekânı, eğitimci, konaklama ve ulaşım giderlerinden tasarruf ettirerek eğitim maliyetlerini düşürmesi gibi sebeplerinin de olduğunu dile getirdi.

Başkan Erbaş, İLİTAM programlarının, özellikle Diyanet personeline dinî yükseköğretim düzeylerini yükseltme imkânı sunduğunu aktardı.

'Halkın mağduriyetini gidermek için çalışıyoruz'' 

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise Kamu Denetçiliği Kurumunun ana görevinin toplumla devlet arasında ortaya çıkabilecek problemleri, vatandaşların mahkemeye başvurmadan çözmesi için oluşturulan mekanizma olduğunu belirterek, ''Halkın mağduriyetini gidermek için çalışıyoruz. Verdiğimiz kararlarla da idareye rehberlik yapıyoruz. Eğitim alanında olduğu gibi din eğitimi alanında da, İLİTAM'La alakalı bize başvurular geldi. Din eğitimi ve din alanı çok farklı bir alan. Bütün toplumu alakadar eden bir alan. Bizde bu konuya nasıl bir çözümle yaklaşacağız, idarelere hangi kararı verelim diye bu çalıştayı düzenledik. Türkiye bu alanda bin 400 yıllık bir birikime sahip. Ortaya çıkan çağdan metotlarla Türkiye’nin bunu meczetmesi lazım. Türkiye’nin önünde çok geniş bir alan var. Türkiye’nin getireceği çözüm Türkiye’yi alakadar eden bir konu değil'' açıklamasında bulundu. 

Çalıştaya, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, eski Devlet Bakanı ve Diyanet İşleri Başkanı Mustafa Said Yazıcıoğlu ile Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu da katıldı.



DİYANET Haberleri

Tümü

ERBAŞ;"Hayırların en büyüğü bana göre bir yuva kurmaktır"

Malatya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Türkiye Diyanet Vakfı Malatya ve Konya...

1 yıl önce

Basın Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığı, Fatih Süleyman Denizolgun isimli şahsın sosyal medya platformu X...

1 yıl önce

Erbaş'tan Berat Gecesi Mesajı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, tüm İslam aleminin Berat Gecesi’ni tebrik ederek,...

1 yıl önce

Erbaş, Malezya'da Din İşleri Bakanı Naim ile görüştü

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Malezya’da Din İşleri Bakanı Dato’ Setia Dr. Naim ile...

1 yıl önce

Diyanetten "Hac Ansiklopedisi" projesi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi...

1 yıl önce

ERBAŞ;"Cemaatimizin öğretmeniyiz"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Osmaniye’de din görevlileriyle bir araya geldi.

1 yıl önce

Adıyaman'da "Bir Oluruz 6 Şubat Depremleri Anma Programı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman’da düzenlenen “Bir Oluruz 6 Şubat Depremleri Anma...

1 yıl önce

Erbaş'tan, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılı mesajı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli...

1 yıl önce

ERBAŞ;"Hutbelerimizi Kur'an ve sünnet çizgisinde...

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen...

1 yıl önce

2025 yılı fitre miktarı açıklandı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan...

1 yıl önce

"Resmi olarak fetva makamı Diyanet İşleri Başkanlığıdır"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından Ankara’da...

1 yıl önce

ERBAŞ;"Gazze'deki insani yardım faaliyetlerimiz artarak...

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş,“Gazze’deki insani yardım faaliyetlerimiz artarak...

1 yıl önce